top of page

Ez mindent visz! - avagy a CyberCamp-sztori

"Kell egy átképző!"

A CyberCamp története 2021. végén kezdődött egy egyszerű, de annál fontosabb felismeréssel: a kiberbiztonság hiányszakma, közben pedig rengetegen küzdenek azzal, hogy elindítsák vagy éppen megújítsák karrierjüket. Ebből formálódott azóta is aktuális küldetésünk: segíteni és támogatni a kiberbiztonság "következő generációit" a szakma demisztifikálásában, az abban való elindulásban és fejlődésben. Kezdve annak felismerésével, hogy a kiberbiztonság nem is egy, hanem számos, érdekes, jövőálló és biztos megélhetést biztosító karrierirányt és szakmát kínál!

Ahogy a technológia egyre gyorsabban fejlődött, a kiberfenyegetések is lépést tartottak vele – vagy talán még meg is előzték azt. Azonban az a tapasztalat, hogy a kiberbiztonsággal kapcsolatos tudás és képzés nem érte el azt a széles réteget, amelyet szükséges lett volna; nem csak a mindennapi ismeretek terén, hanem a szakképzés terén sem.

Így született meg az ötlet, hogy létrehozzunk egy olyan "átképzőt", amely széles körben elérhetővé teszi a kiberbiztonság alapjait, és mindenkit felkészít arra, hogy megvédhesse magát és környezetét a digitális világban leselkedő veszélyekkel szemben -- sőt, karriert is építsen ezen a területen!


Bátraké a szerencse!

Az indulás 2023. elején "FOMO"-val teli volt; akkoriban élték virágkorukat a fejlesztői, "coding" bootcamp-ek, és adta magát a koncepció. Persze, az alapok kifejlesztése közben folyamatosan azon kattogtunk (legalábbis Imi biztosan) - hogy e "rivális" bootcamp-eknek elindulnak kiberbiztonsági verziói is.

2023. februárjában indult első "etapunk", egy öthónapos, kiberbiztonségi szakértőket képző bootcamp formájában. A konkurensek nem jöttek. Az első iteráció rengeteg operatív kihívással telt, mert bár a felnőttképzés terén sokéves tapasztalattal rendelkeztünk akkorra, egy többhónapos, folyamatos szervezést igénylő képzés nagyságrendekkel több szervezést igényel, mint egy-egy párnapos tanfolyam.

"Hamar kitettük" tehát a piacra, de ez nem baj, mert a legjobb helyről kaptuk a feedbacket -- tőletek! Legjobb tudomásunk szerint, közösen szerzett tapasztalati "sebeinket" minden esetben sikerült begyógyítani.

Voltak problémák, elégedetlen hallgatók is, ami számunkra azért is fájdalmas volt, mert sokszor tudtuk, hogy mit rontunk el -- csak épp a valóság sokszor máshogy alakul, mit ahogy azt elképzeljük.

Folyamatosan fejlesztettük szakmai anyagunkat (szándékosan nem "tananyagot" írok, az olyan iskolás...), a technikai hátteret, laborkörnyezetet, vizsgarendszert, stb.

A második, harmadik, negyedik, és 2024. októberében a "CC 5", vége is elérkezett, amelyek során összesen 146 kollégát indítottunk el karrierjében, vagy éppen segítettük váltását más szakmákból.

Az indulás tehát nem volt egyszerű, számtalan, nem annyira triviális kérdéssel néztünk szembe folyamatosan.

  • Hogyan lehet egy bonyolult, informatikai világot egyszerűen és érthetően bemutatni azoknak, akiknek talán semmilyen technikai előképzettségük nincs?

  • Hogyan lehet úgy kialakítani egy tanfolyamot, hogy az ne csak elméleti tudást nyújtson, hanem valós, gyakorlati készségeket is fejlesszen?

  • Kik és milyen formában oktassanak?

  • Hogyan lehet mindezt úgy megvalósítani, hogy a résztvevők ne veszítsék el a motivációjukat, hanem éppen ellenkezőleg, lelkesen fejlődjenek és mélyedjenek el a kiberbiztonság világában?

  • Hogyan feleljünk meg a hazai felnőttoktatással kapcsolatos extra adminisztrációnak?


Merre van előre, ma, Magyarországon?

Számos különböző megközelítést elemeztünk – kezdve az egyetemi tananyagoktól, a nemzetközi szakmai kurzusokon, a gyorsan fejlődő startupok tréningprogramjain át a multicégek belső mobilitási programjaiig és a "Youtuberek" és "influenszerek" módszereiig. Rájöttünk, hogy a hagyományos oktatási módszerek gyakran túl merevek vagy elavultak ahhoz, hogy lépést tartsanak a folyamatosan változó kiberfenyegetésekkel.

Közben folyamatosan kértünk és kaptunk visszajelzéseket, néhány nagyon fontos tanulsággal gazdagodva.

A legnagyobb kihívásunk éppen legfontosabb "alapelvünkkel" függött (és függ továbbra is) össze. Azt valljuk ugyanis, a "Ratatouille" séfjét szabadon idézve, hogy "A kiberbiztonság területén bárki érvényesülhet!" Ez nem azt jelenti hogy egytől-egyig mindenkit kiber-szakértőnek teremtettek, hanem azt, hogy bármilyen háttérrel (könyvelő, kozmetikus, jogász, marketinges, pénztáros, ....) vagy akár háttér nélkül is, érdemes és lehetséges elindulni! Ez természetesen nem történik magától! CyberCamper-einkkel (hallgatóink, de ezt a szót a "tananyaggal" együtt felejtsük is el) közösen dolgoztunk azon a kihíváson, hogy mindenkinek más a háttere, a habitusa. Miközben számos kollégát segítettünk át különböző holtpontokon és tudással kapcsolatos "falakon", mi is rengeteget éreztünk át és tanultunk meg ebből, amivel a továbbiakban segítjük a CyberCamp közösségét!

Korábban is ismertük, de a CyberCamp tényleg megtanított minket a közösség és a személyes kapcsolatok, egymás támogatásának, a személyes mentorálásnak a fontosságára, mind a könnyebb tudásátadás, mind a motiváció fenntartása érdekében

Konkurensek azóta sem igazán jöttek -- talán tudják, hogy ez nem "könnyű kenyér"...? 2024. vége felé lett 1-2 kiberbiztonsági képzés, de nem mondhatnánk, hogy dömping van, tehát, 3 évvel később, talán méginkább hiánypótló amit mi itt művelünk, még ha nem is "ókájés" képzés!


A következő generáció

Hol tartunk 2024-ben? Az, hogy "itt vagyunk", hatalmas élmény, hiszen a covid-járvány, gazdaság, recesszió, piaci helyzet, infláció, háború, cash flow, -- "meg minden" amire rá szokták fogni az üzleti buktákat -- mellett feladhattuk volna. Feladhattuk volna, hiszen szinte bármilyen ötletünket is valósítottuk meg az elmúlt években, vagy nem úgy sikerült, vagy tovább tartott, vagy háromszor annyiba került. (klasszik, mondhatnád...)

Viszont nekünk mindez hivatásunk -- ezért itt vagyunk, leszünk!

Nem vagyunk külföldi franchise láb, sem multicég leánya, kockázati tőkések vagy elmaradott képzési dogmák sem mondják meg hogy mit lehet és mit nem.

Mivel nincs eltapsolható pénzünk, főként saját időnket és energiánkat áldozzuk, hogy egy-egy újabb modul, funkció, lehetőség megszülessen.

Közben folyamatosan pörgünk azon, hogy hogyan használjuk ki még jobban mind saját, mind a Ti időtöket és figyelmeteket. Az egyik legfrankóbb újításunk a mesterséges intelligencia "bevonása a közösségbe", egy AI mentor formájában, "akivel" egyelőre csak chat felületen tudunk érintkezni, de így is megsokszorozza mindazt, amit közösen tanulhatunk!


Kicsengettek!

A rigid iskolarendszerű felállástól való elrugaszkodás több körös nekifutást igényelt, de megugrottuk! Tehát, reméljük, hogy az új, rugalmas és tartalmas CyberCamp Online kiemelkedően hasznos lesz minden előfizetőnknek!

Mindenkit buzdítunk arra, hogy a "poroszos" iskolából álljon át a közösségben való, aktív önfejlesztésre; a "Milyen papírt ad?" ma már nem a legjobb kérdés. A bejelentett, engedélyezett, "ókájés" képzések ideje lejárt. Nem a papír a lényeg, hanem a tudás, a képességek és a lelkesedés!

A CyberCamp több és más lett, mint egy egyszerű oktatási program. Nem felnőttképzés, vagy tanfolyam, kurzus, vagy hasonló, ezeknél sokkal több! Olyan közösség épült köré, amelyben a résztvevők elhivatottak, folyamatosan fejlődnek, támogatják egymást, és közösen dolgoznak egy biztonságosabb digitális jövőért. Az elért közös eredményeink, és a folyamatos pozitív visszajelzések mind azt bizonyítják, hogy a kezdeti nehézségek ellenére megérte létrehozni és új szintre emelni ezt a programot. Büszkék vagyunk arra, hogy részt vehetünk egy ilyen remek közösségben, és abban, hogy mindenki biztonságosabban éljen a digitális térben, és nem utolsó sorban akár gyümölcsöző karriert is építsen a szakmában!


Várunk téged is egy olyan előfizetési csomaggal, ami tényleg mindent visz -- az, hogy TE mit viszel magaddal, és mit adsz vissza a közösségnek, csak rajtad múlik!





Comments

Oszd meg a gondolataidat!Legyél te az első hozzászóló!
bottom of page